top of page

Κόμβοι Έρευνας, Καινοτομίας και Διάχυσης

 

Θεματική 1: Κόμβοι Έρευνας &  Καινοτομίας στην Εκπαίδευση

Πρόκειται για 19 έργα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που χρηματοδοτήθηκαν από την υπηρεσία. Αφορούν σχεδόν όλους του κλάδους. 

Στα μαθηματικά υπάρχουν 2 έργα:

Τίτλος έργου«Διάχυση STEM» 

Επιστημονικός Υπεύθυνος

Κωνσταντίνος Σκορδούλης, Καθηγητής

Φορέας Υποδοχής

Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σχολή Επιστημών Αγωγής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

«Διάχυση STEM» (Αρ. Πρότασης: 1933)

Επιστημονικός Υπεύθυνος Κωνσταντίνος Σκορδούλης, Καθηγητής

Φορέας Υποδοχής Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Σχολή Επιστημών Αγωγής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Περίληψη έργου

Σκοπός του προτεινόμενου έργου είναι η διάχυση των ερευνητικών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση STEM σε εκπαιδευτικούς, φοιτητές και μαθητές με απώτερο σκοπό το μετασχηματισμό της ερευνητικής γνώσης σε εκπαιδευτική καινοτομία, όπως αυτή ορίζεται με βάση την υιοθέτηση σύγχρονων παιδαγωγικών και διδακτικών προσεγγίσεων. Λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα της εκπαιδευτικής έρευνας στο τομέα του STEM, την εγρήγορση της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα καθώς και το ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα στην εφαρμογή μιας εκπαιδευτικής καινοτομίας, η παρούσα πρόταση στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου τεσσάρων Κόμβων Έρευνας & Καινοτομίας στην Εκπαίδευση.    

 

Οι τέσσερις Κόμβοι, εκ των οποίων ο ένας αποτελεί προϋπάρχουσα δομή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης (ΠΤΔΕ), στοχεύουν στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών STEM μεταξύ της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Διδακτικής και Επιστημολογίας Φυσικών Επιστημών και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΠΤΔΕ και της κοινότητας των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και των μαθητών όλων των βαθμίδων, μέσω επιμορφωτικών σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων με βιωματικά εργαστήρια (workshops) καλύπτοντας κατά το δυνατό μεγαλύτερο γεωγραφικό και κοινωνικό εύρος.


Με στόχο τη βελτιστοποίηση των προσδοκώμενων αποτελεσμάτων, προτείνεται η δημιουργία μια ψηφιακής κοινότητας μάθησης και πρακτικής με σκοπό τη συνεργασία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών μεταξύ των εκπαιδευτικών και της Ομάδας Έργου. Τα τρία συνεργαζόμενα σχολεία (Κόμβοι) έχουν τη δυνατότητα επιλογής με βάση το ενδιαφέρον και τις ανάγκες τους από μια σειρά δραστηριοτήτων STEM, περιβαλλοντικής θεματολογίας, για την υλοποίηση των οποίων αξιοποιούνται ψηφιακές τεχνολογίες, εκπαιδευτική ρομποτική (physical computing) με χρήση ανοικτού υλικού (πχ arduino), αισθητήρες, ο βασικός εξοπλισμός των σχολείων, υλικά καθημερινής χρήσης και προϊόντα αναβαθμισμένης ανακύκλωσης (upcycling).

Τίτλος έργου: «Ψηφιακά Στοιχεία» 

Επιστημονικός Υπεύθυνος  Μιχάλης Σιάλαρος, Επίκουρος Καθηγητής

Φορέας Υποδοχής

Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης, Σχολή Θετικών Επιστημών, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

 

Περίληψη έργου

Ο στόχος του προτεινόμενου έργου «Ψηφιακά Στοιχεία» (Ψη-Φεία) είναι να μεταφέρει, με ένα σύγχρονο, ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο, την έρευνα που πραγματοποιείται στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση σχετικά με τα αρχαία ελληνικά μαθηματικά σε κάθε σχολείο της χώρας, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής και διαδραστικής έκδοσης των Στοιχείων του Ευκλείδη (υπό μορφή ιστοσελίδας και εφαρμογών Android/iOS), έτσι ώστε να υλοποιήσει με ένα μοντέρνο, πρωτότυπο και δωρεάν τρόπο την προτροπή του Πλάτωνα (Νόμοι 819b3–4) σχετικά με το πως πρέπει τα παιδιά να γνωρίζουν τα μαθηματικά: «μετὰ παιδιᾶς τε καὶ ἡδονῆς μανθάνειν».

Η επιλογή του έργου ασφαλώς δεν είναι τυχαία, καθώς τα Στοιχεία είναι το πιο πολυδιαβασμένο μαθηματικό βιβλίο όλων των εποχών. Για πολλούς αιώνες, μάλιστα, η ανθρωπότητα μάθαινε γεωμετρία μέσα από το συγκεκριμένο έργο. Πράγματι, η ευκλείδεια γεωμετρία ουδέποτε έπαψε να διδάσκεται στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση της χώρας. Δυστυχώς, όμως, οι επιδόσεις των μαθητών μας δεν είναι ικανοποιητικές· αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει από τις σχετικές πρόσφατες έρευνες. Το πρόγραμμα «Ψη-φεία» φιλοδοξεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, προτείνοντας ένα καινοτόμο παράδειγμα αξιοποίησης της ιστορίας των μαθηματικών για τη διδασκαλία των μαθηματικών.

Συνδυάζοντας τη γεωμετρία, την ιστορία των μαθηματικών και τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία, τα «Ψη-Φεία» προσφέρουν διαδραστικές πλατφόρμες (για κάθε συσκευή Android/iOS) που θα επιτρέπουν στους μαθητές: (α) να ανακατασκευάζουν τις ευκλείδειες αποδείξεις με έναν ευχάριστο, διαδραστικό και οικείο (στους νέους/ες του 21ου αι.) τρόπο, (β) να έχουν πρόσβαση σε έγκριτη ιστορική πληροφόρηση για τα αρχαία μαθηματικά και (γ) να αναπτύξουν δεξιότητες χρήσης πλατφόρμας λογισμικού ανάπτυξης επιστημονικών κατασκευών και διαδραστικών εφαρμογών.

Τα χρηματοδοτούμενα έργα:

1.png
bottom of page