top of page

Μαγεία του αλγεβρικού υπολογισμού

Τρίγωνα του Kordiemski: Πρόκειται να βάλουμε 9 αριθμούς από το 1 έως το 9 στις πλευρές ενός τριγώνου έτσι ώστε το άθροισμα των αριθμών να είναι το ίδιο σε κάθε πλευρά.

Στο αρχείο ggb, μετακινήστε κάθε αριθμό και τοποθετήστε τον στον κύκλο γύρω ασπό το τρίγωνο. Με κάθε επιτυχία μπορείτε να ξεκινήσετε ξανά με άλλο ποσό.

Όταν βρείτε μια λύση μπορείτε να βρείτε πολλές. Πρέπει όμως πρώτα να βρείτε μία. Μια μικρή                                                          βοήθεια θα βρείτε στο αρχείο pdf.

Για όλες τις τάξεις Γυμνασίου & Λυκείου

Το αρχείο Geogebra:

To αρχείο pdf (οδηγίες)

Λάθoς στην επαγωγική διαδικασία !

 

Για όλες τις τάξεις Λυκείου

ChatGPT:  Δώσαμε στο Open AI το εξής πρόβλημα:

Ποιο είναι το όριο για n στο άπειρο της ακολουθίας A_n ορισμένη ως εξής:

Α_0=11/2

Α_1=61/11

Α_{n+1}=111-1130/A_n+3000/(A_n*A_{n-1})

το πρόβλημα έχει προταθεί στο ηλεκτρονικό περιοδικό La Jaune et la Rouge και είναι το πρόβλημα Ε10042

To ChatGPT απάντησε ως εξής: "Για να βρείτε το όριο της ακολουθίας πρέπει πρωτίστως να αναλύσετε τη συμπεριφορά της ακολουθίας, αν συγκλίνει σε μια ορισμένη τιμή για n πολύ μεγάλα ..... Χωρίς μια εις βάθος μαθηματική ανάλυση του αναδρομικού τύπου της ακολουθίας, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το όριό της για το n προς το άπειρο. Εάν έχετε πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τη φύση αυτής της ακολουθίας, θα μπορούσα να σας βοηθήσω να εκτελέσετε πιο ακριβείς υπολογισμούς ή να αναλύσετε τη συμπεριφορά της."

Γράψαμε μια συνάρτηση στη Python που υπολογίζει όρους της ακολουθίας ...

Στην έξοδο του αλγορίθμου παρατηρούμε τα εξής:

  1. για 0<n<16 οι όροι της ακολουθίας είναι περίπου 5 και. Για n=16 ο όρος Α_16 = 0.068... και ο Α_17 είναι αρνητικός και μετά ο 18ος είναι λίγο μεγαλύτετρος του 100 έως τον όρο τάξης 30 που γίνεται ίσος με 100. 

  2. Έτσι, η ακολουθία για n = 16  συγκλίνει ενώ οι υπόλοιποι όροι συμπεριφέρονται παράξενα. 

Άρα, η συμβουλή της AI να δοκιμάσουμε τη συμπεριφορά της ακολουθίας (η οποία συμβουλή δεν είναι και πρωτότυπη και εμείς άλλωστε αυτό θα κάναμε!) δεν δίνει αποτέλεσμα! 

Ας δούμε όμως το θέμα ψύχραιμα με μια μαθηματική ματιά:

Δείτε την απόδειξη άρθρο pdf:

Επίλυση εξίσωσης με ακέραιο μέρος

 

Για όλες τις τάξεις Λυκείου

Το άρθρο των: Βαγγελάτου-Κουρκουλή-Ρούσκα-Φιλλιπίδη-Φλέσσα στον Ευκλείδη Β, 125, 2022 σελ. 59.

 

 

 

Για όλες τις τάξεις Λυκείου

Χάραξη της Διχοτόμου γωνίας

 

Αν υποθέσουμε ότι έχουμε δύο ευθείες, με πόσους τρόπους μπορείτε να χαράξετε τη διχοτόμο της γωνίας που σχηματίζουν?

Το άρθρο των: Αιμιλία και Δημήτρη Κόσυβα στα euromath 2011

 

 

 

 

Βρίσκοντας Αλγεβρικούς κανόνες σε Γεωμετρικά μοτίβα

 

Θα ασχοληθούμε με τις πολλαπλές λύσεις σε ορισμένα προβλήματα με γεωμετρικά μοτίβα. Αυτά τα γεωμετρικά μοτίβα είναι ακολουθίες από διακριτές συλλογές εμβληματικών στοιχείων, όπως κουκκίδες ή τετράγωνα. Σε αυτά τα προβλήματα υπάρχει επαρκής αριθμός όρων, από τους οποίους μπορούμε να σχηματίσουμε όλους τους άλλους όρους και να βρούμε τον αριθμό των στοιχείων για οποιονδήποτε όρο της ακολουθίας. Στόχος μας είναι να ανακαλύψουμε τον γενικό κανόνα, να τον διατυπώσουμε σε αλγεβρική έκφραση και να τον εξηγήσουμε. Τα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι γραμμικού και τετραγωνικού τύπου. Μερικά από αυτά έχουν ιστορικές ρίζες και συνδέονται με τις γεωμετρικές αναπαραστάσεις των αριθμών από τους Πυθαγόρειους. Μόλις λύσουμε προβλήματα χρησιμοποιώντας μια ποικιλία διαφορετικών μεθόδων, δημιουργήσαμε κάτι πρωτότυπο.

Για όλες τις τάξεις Λυκείου

Το άρθρο των: Αιμιλίας και Δημητρίου Κόσυβα

 

 

 

 

Το θεώρημα Steiner-Lehmus

Πρόκειται για ένα από τα οραιότερα θεωρήματα της Ευκλείδειας Γεωμετρίας. Το θεώρημα λέει ότιQ

Aν σε ένα τρίγωνο δύο από τις εσωτερικές διχοτόμοι είναι ίσες, τότε το τρίγωνο είναι ισοσκελές.


Αυτό το αβλαβές θεώρημα είναι εκπληκτικά δύσκολο να αποδειχθεί, ειδικά αν κάποιος απαιτεί γεωμετρική παρά αλγεβρική απόδειξη. Αν κάποιος ζητήσει περαιτέρω μια άμεση και όχι μια έμμεση απόδειξη, τότε ανακαλύπτει ότι υπήρξε μακρά διαμάχη αν είναι καν δυνατή μια άμεση απόδειξη. Ο Sylvester υποστήριξε ότι άμεσες αποδείξεις είναι αδύνατες. Η απόδειξη του αδυνάτου εύρεσης άμεσης απόδειξης που έδωσε ο Sylvester δεν ήταν αρκετά αυστηρή ώστε να   αποτρέψει άλλους αυτούς που ισχυρίζονται ότι έχουν βρει την αιτία. Και επι πλέον ούτε αυτές οι νέες αποδείξεις έπεισαν τους πάντες ... 
 

 

Για όλες τις τάξεις  Λυκείου

Το θεώρημα Steiner-Lehmus.

 

 

 

 

Λογισμικά Αυτομάτων Αποδείξεων στη Γεωμετρία

Σκοπός της εργασίας είναι να δείξει ότι η ανάπτυξη του προγράμματος υπολογιστή JGeX επιτρέπει σε κάποιον να λύσει πολλά στοιχειώδη και μη προβλήματα της κλασικής γεωμετρίας. Οι κλασικές μέθοδοι δείχνουν την ομορφιά της γεωμετρίας και παρέχουν καλύτερη εικόνα της κατάστασης και καλύτερη κατανόηση του προβλήματος.

Ωστόσο, οι μέθοδοι υπολογιστών επιτρέπουν σε κάποιον να επιλύει πολύπλοκα στοιχειώδη και μη στοιχειώδη προβλήματα. Το JGeX είναι ένα εργαλείο λογισμικού για δυναμικό σεχδιασμό και αυτοματοποιημένες αποδείξεις και ανακάλυψη γεωμετρικών θεωρημάτων. Στο διδαδραστικό σχεδιαστικό παράθυρο μπορούμε να:

  1. ειασάγουμε γεωμετρικά σχήματα και δηλώσεις για τον prover,

  2. εφαρμόσουμε δυναμικούς γεωμετρικούς μετασχηματισμούς και μετρήσεις,

  3. κινήσουμε ένα σχήμα και να δημιουργήσουμε ίχνη γεωμετρικών τόπων.

 

Το JGeX είναι επίσης ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα για επαλήθευση γεωμετρικών ισχυρισμών με την δυνατότητα να εφαρμόζει πέντε διαφορετικές μεθόδους απόδειξης, συμπεριλαμβανομένων και των αλγεβρικών εκτός των γεωμετρικών. Το γεγονός αυτό καθιστά το λογισμικό ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αυτόματης απόδειξης στις μέρες μας. Ο prover του JGEX έχει χρησιμοποιηθεί από πολλούς ερευνητές για την αντιμετώπιση διαφόρων ειδών προβλημάτων γεωμετρίας. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε σαφές πώς το JGeX μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους χρήστες να αποδείξουν ένα θεώρημα, ακόμα κι αν το πρόγραμμα δεν είναι σε θέση να κάνει μια άμεση απόδειξη, χρησιμοποιώντας τη βιβλιοθήκη ιδιοτήτων του. Η εκπαιδευτική αξία αυτού του εργαλείου είναι υψίστης σημασίας και για το λόγο αυτό θα παρουσιάσουμε επίσης πρακτικά παραδείγματα για το πώς το JGeX μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές στη μαθησιακή διαδικασία. 

Πρώτα ας ξεχωρίσουμε δύο κατηγορίες αποδείξεων:

Υπάρχουν δύο ειδών μεγάλες κατηγορίες της αποδεικτικής διαδικασίας: οι τυπικές (formal) και οι μη τυπικές ή άτυπες (informal) αποδείξεις.

Οι πρώτες αναφέρονται σε τυπικές διαδικασίες που απορρέουν από λογικούς κανόνες εφαρμοσμένες σε ένα αξιωματικό σύστημα, κάτι που σήμερα είναι προσαρμοσμένο σε τεχνικές της πληροφορικής που χρησιμοποιούνται κυρίως στα συστήματα αυτοματισμού, όπως το Coq, το Isabelle ή το δικό μας JGEX.

Οι άτυπες είναι επίσης μαθηματικές αποδείξεις οι οποίες χρησιμοποιούν μεν συμπερασματικούς κανόνες αλλά προκειμένου να δείξουμε την αλήθεια θεωρημάτων ή ισχυρισμών, βήματα μπορεί να παραλειφθούν, αξιώματα μπορεί να προστεθούν και στρατηγικές μπορεί να γεννηθούν ex nihilo και ad hoc. Συνήθως, στις άτυπες αποδείξεις βρίσκουμε κινητήριες ιδέες που δεν μπορούν να εξαχθούν άμεσα με μια τυπική διαδικασία από τα αξιώματα και τα θεωρήματα της θεωρίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η απόδειξη του Ευκλείδη σχετικά με το πλήθος των πρώτων αριθμών καθώς και η απόδειξη του Gauss σχετικά με το ορθόκεντρο.

Ας δούμε λίγο την απόδειξη του Gauss. Τα σχολικά βιβλία αναφέρουν συνήθως αυτή την πολύ ωραία και πλούσια απόδειξη για το ότι τα ύψη τριγώνου συντρέχουν.

H απόδειξη αυτή  δεν είναι τυπική. 

Έστω τρίγωνο ABC και τα ύψη AJ, BI, CK. Από τις κορυφές του ABC φέρουμε παράλληλες προς

τις απέναντι πλευρές. Στο τρίγωνο EDF τα σημεία A, B, C είναι τα μέσα των πλευρών του.

Επίσης, παρατηρούμε ότι οι ευθείες AJ, BI, CK είναι κάθετες στις ED, EF, FD αντίστοιχα και

μάλιστα είναι κάθετες στα μέσα τους. Δηλαδή, οι ευθείες AJ, BI, CK είναι μεσοκάθετοι των

πλευρών του τριγώνου EDF, οπότε θα διέρχονται από το ίδιο σημείο G.

Συστήματα Αυτόματης Απόδειξης ονομάζουμε τα λογισμικά τα οποία έχουν την δυνατότητα να εκτελούν τυπικές αποδείξεις είτε σαν παραγωγικούς συλλογισμούς με αφετηρία κάποιες αρχές είτε αποδείξεις που έχουν καθαρά αλγεβρική αφετηρία.  
 

Ας δούμε το ίδιο θεώρημα με το σύστημα JGEX (τυπική απόδειξη)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η "λογική" που ακολούθησε το σύστημα για να φτάσει στην απόδειξη φαίνεται καλύτερα στο ιεραρχικό διάγραμμα των προτάσεων.

Η πρόταση προς απόδειξη είναι στη κορυφή του διαγράμματος οι ενδιάμεσες προτάσεις είναι οι ισχυρισμοί που  στηρίζουν την αποδεικτική διαδικασία, ενώ στην τελευταία γραμμή φαίνονται καθαρά οι προτάσεις της υπόθεσης. Στο παρακάτω σχήμα βλέπουμε την αναπαράσταση της απόδειξης όπως είναι στην έξοδο του λογισμικού.

 

Με το λογισμικό μας μπορούμε να κάνουμε ισχυρισμούς και να αποδείξουμε νέα θεωρήματα. Ας δούμε ένα μη τετριμμένο παράδειγμα.

Έστω (Ο,Α1,Α2,Α3), (Ο,Β1,Β2,Β3)  και (Ο,C1,C2,C3) τρεις ομάδες συνευθειακών σημείων. Επίσης,  υποθέστε ότι οι εξής τετράδες είναι σημεία επίσης συνευθειακά: (P,A1,B1,C1), (P,A2,B2,C2) και (P,A3,B3,C3). Τότε αν Τ είναι ένα σημείο του Πάππου των (Α1,Α2,Α3) και (Β1,Β2,Β3), Ζ σημείο του Πάππου των (Β1,Β2,Β3), (C1,C2,C3) και W σημείο του Πάππου των (A1,A2,A3), (C1,C2,C3), τα σημεία P, T, Z και W είναι συνευθειακά.

Για όλες τις τάξεις Λυκείου

Βιβλιογραφία - σχετική με τις δυνατότητες των υπολογιστικών συστημάτων

  •  Behrends Ehrhard, Μαθηματικά Πεντάλεπτα, Εκδ. Παν. Κρήτης, 2020.

    1. Αποδείξεις μέσω υπολογιστή, σελίδα 127. (μια εισαγωγή)

Εργασίες

 

 

 

 To Θεώρημα του Σταθερού Σημείου (fix point) του Brouwer

Αν μετακινήσουμε έναν χάρτη κατάτι χωρίς να τον κόψουμε, η συνάρτηση που θα

περιγράψει αυτή τη μετακίνηση είναι συνεχής. Διαισθητικά αυτό σημαίνει ότι αν δύο

σημεία βρίσκονται κοντά στον αρχικό χάρτη, τότε τα σημεία αυτά θα είναι εξ' ίσου κοντά

στο χάρτη μετά την μετακίνηση.

Όταν ο παραμορφωμένος χάρτης τοποθετηθεί πάνω από τον αρχικό χάρτη, χωρίς να τον

υπερβαίνει, τότε υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένα σημείο του παραμορφωμένου χάρτη

που είναι ακριβώς πάνω από το ίδιο σημείο στον κάτω χάρτη. Αυτό το αποτέλεσμα

είναι ένα παράδειγμα εφαρμογής του Θεωρήματος Σταθερού Σημείου του Luitzen

Egbertus Jan Brouwerτο οποίο έχει πολλές εφαρμογές σε διάφορα πεδία.

 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποδείξει ένα αποτέλεσμα

πάνω στη θεωρία πινάκων (το θεώρημα Perron-Frobenius) που βρίσκεται στην καρδιά του αλγορίθμου Pagerank που

χρησιμοποιεί η Google. Είναι επίσης χρήσιμο για να αποδείξετε το θεώρημα του Jordan, ένα θεμελιώδες τοπολογικό

αποτέλεσμα, του οποίου το συμπέρασμα φαίνεται τόσο προφανές που μπορεί κανείς αναρωτιέται τι υπάρχει να αποδείξει.

Στην αφελή του διατύπωση, το θεώρημα του Jordan λέει ότι μια απλή κλειστή καμπύλη στο επίπεδο το

χωρίζει σε δύο μέρη των οποίων αυτή η καμπύλη είναι το όριο, και ότι ένα από αυτά τα μέρη είναι οριοθετημένο

και το άλλο όχι. Το προφανές αποτέλεσμα δεν επιτρέπει την εύκολη απόδειξη του θεωρήματος.


Γενικεύοντας το αποτέλεσμα του Brouwer, ο Kakutani απέκτησε το θεώρημα σταθερό σημείο που φέρει το

όνομά του, και του οποίου ο John Forbes Nash Jr έχει χρησιμοποιήσει για τη δουλειά του σε αυτό που είναι

γνωστό ως τώρα ισορροπία Nash.

Θυμηθείτε ότι ο Nash έλαβε το Νόμπελ Οικονομικών το 1994, είναι ο μαθηματικός του οποίου η βιογραφία 

προσαρμόστηκε για την παραγωγή της ταινίας Νash a beautiful mind

Το θεώρημα Hairy ball

Αυτό το θεώρημα έχει εκφραστεί από τους μαθηματικούς (το άκουσα για πρώτη φορά από τον J. Milnor το 1990 περίπου, στο Παρίσι)

ως κάτι  που ακολουθεί τις ακόλουθες γραμμές:

 «Δεν μπορείς να χτενίσεις μια τριχωτή μπάλα».

Δηλαδή, πάντα θα μένει μια τρίχα θα παραμένει όρθια.

 

Διαισθητικά (πρόκειται για μια περιγραφή του Benoît Rittau 1994), μπορούμε να φανταστούμε μια σφαίρα (=κεφάλι - όχι το δικό μου είμαι

φαλακρός) καλυμμένη με μαλλιά  (όχι σγουρά), με κάθε σημείο της σφαίρας να είναι η ρίζα μιας τρίχας. Θεωρούμε την προβολή της τρίχας

σε επίπεδο εφαπτόμενο στη σφαίρα στο σημείο που είναι η ρίζα κάθε τρίχας: όλες αυτές οι προβολές δίνουν μια καλή ιδέα ενός πεδίου εφαπτόμενων διανυσμάτων στη σφαίρα. Στη συνέχεια προσπαθούμε να φορμάρουμε αυτά τα μαλλιά ισιώνοντάς τα στην επιφάνεια της

μπάλας και αποφεύγοντας τις ασυνέχειες: δεν κάνουμε χωρίστρα, δεν αφήνουμε τα μαλλιά να αλλάξουν ξαφνικά κατεύθυνση μεταξύ τους. 

Το θεώρημα λέει ότι είναι αδύνατο να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Ό,τι και να κάνουμε, θα προκαλέσουμε το σχηματισμό

τουλάχιστον μιας ακίδας, δηλαδή ενός σημείου που θα σηκωθεί μια τρίχα. 

Στην πραγματικότητα, αυτό αποδείχθηκε από τον θρυλικό μαθηματικό Henri Poincaré το 1885 και αργότερα γενικεύτηκε.

Γιατί μας ενδιαφέρουν καταρχήν οι τριχωτές μπάλες;

Πριν σας δώσουμε κάποια ιδέα για τη πολυμορφία του, ας διατυπώσουμε το θεώρημα μαθηματικά.

 

Θεώρημα τριχωτής μπάλας (Luitzen Egbertus Jan Brouwer, 1912)

Δεν υπάρχει συνεχής εφαπτόμενος διανυσματικός χώρος που να μην εξαφανίζεται σε μια σφαίρα 2n διαστάσεων.

Εδώ το n αναφέρεται σε έναν φυσικό αριθμό, το 2n μπορεί να είναι οποιοσδήποτε θετικός ζυγός αριθμός. Με άλλα λόγια λέει ότι, με

δεδομένο ένα τέτοιο συνεχές εφαπτόμενο διανυσματικό χώρο σε μια σφαίρα άρτιων διαστάσεων, θα υπάρχει πάντα τουλάχιστον

ένα μηδενικό διάνυσμα

Τι είναι όμως ένας συνεχής εφαπτόμενος διανυσματικός χώρος;

Ένας διανυσματικός χώρος είναι απλώς μια συνάρτηση που αντιστοιχεί ένα διάνυσμα σε κάθε σημείο ενός υποσυνόλου του

n-διάστατου Ευκλείδειου χώρου. Μπορείτε να δείτε τον n-διάστατο Ευκλείδειο χώρο ως το συνηθισμένο σύστημα συντεταγμένων

στο οποίο κάθε σημείο έχει n πραγματικούς αριθμούς ως συντεταγμένες.

Το ότι είναι εφαπτόμενα διανύσματα σημαίνει χονδρικά ότι βρίσκονται πάνω σε εφαπτόμενα πεδία της επιφάνειας. Το ότι η

συνάρτηση που τα εκχωρεί είναι συνεχής σημαίνει ότι «μικρές» αποστάσεις μεταξύ δύο σημείων θα συνεπάγονται «μικρές»

αποστάσεις μεταξύ των διανυσμάτων που συνδέονται  με τα σημεία.  

Επίσης,  αν σε μια επιφάνεια, μπορούμε να αντιστοιχίσουμε μια ροή (κατεύθυνση σαν διάνυσμα) σε κάθε σημείο, όπως η ροή ρευστού

για παράδειγμα,  μπορούμε να δούμε τα διανύσματα ότι μας δίνουν έναν τρόπο να ορίσουμε πόσο γρήγορα και προς ποια κατεύθυνση

κινείται το ρευστό σε οποιοδήποτε δεδομένο σημείο.

Φανταστείτε ότι υπάρχει μια τέτοια ροή σε μια δισδιάστατη σφαίρα. Τότε αυτό το θεώρημα λέει ότι πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον

ένα σημείο στη σφαίρα όπου η ροή είναι μηδέν, δηλαδή ή ροή έχει μηδενική ταχύτητα.  Δεδομένου ότι ο αέρας μπορεί φυσικά να

θεωρηθεί σαν ρευστό, αυτό ισχύει και για τον αέρα στην επιφάνεια της Γης. Αλλά αν υπάρχει κάποιο παράλληλο σύμπαν στο οποίο

υπάρχουν 5-διάστατοι πλανήτες με 4-διάστατες σφαίρες ως επιφάνειες για παράδειγμα, τότε αυτό ισχύει και για αυτούς.

Αυτή είναι η πραγματική δύναμη των μαθηματικών! Μέσω της γενίκευσης και της αφαίρεσης αποκτούμε γνώση ακόμη και για τα

πιο ακατανόητα πράγματα. 

Ωστόσο το θεώρημα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση του λουκουμά, εξ αιτίας της 

διαφορετικής γεωμετρικής και τοπολογικής δομής έναντι της σφάιρας. Αυτός είναι ένα λόγος 

που μπορούμε να εξασφαλίσουμε για παράδειγμα μια σταθερή ροή αέρα σε έναν διαστημικό

σταθμό σε σχήμα λουκουμά! 

Αυτό θέτει το ερώτημα: για τι είδους σχήματα ισχύει το θεώρημα και ποια είναι τα κριτήρια;

Σας ενθαρρύνω να προσπαθήσετε να το καταλάβετε μόνοι σας, καθώς είναι αρκετά μεγάλη

ιστορία, αλλά μπορώ να σας πω ότι το καθοριστικό χαρακτηριστικό είναι η χαρακτηριστική Euler του σχήματος.

 

Αυτό το θεώρημα έχει πολλές εφαρμογές στη φυσική, τα γραφικά υπολογιστών και τη μηχανική που δεν αφορούν φυσικά τις τριχωτές

μπάλες ή τον άνεμο. Σας ενθαρρύνω να το αναζητήσετε μόνοι σας όταν έχετε λίγο χρόνο.

 

Το θεώρημα Borsuk-Ulam

 

Είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εκπληκτικά θεωρήματα στα μαθηματικά.

 

Ποιος θα το φανταζόταν ότι υπάρχουν πάντα δύο αντίθετα ή αντιδιαμετρικά (όπως ονομάζονται στα μαθηματικά) σημεία στον ισημερινό

της Γης που έχουν την ίδια ακριβώς θερμοκρασία;

 

Είναι ένα από τα κορυφαία κοσμήματα της αλγεβρικής τοπολογίας και όπως το θεώρημα της τριχωτής μπάλας και το θεώρημα

σταθερού σημείου Brouwer.

 

Θεώρημα Borsuk-Ulam

Κάθε συνεχής συνάρτηση από μια n-σφαίρα στον Ευκλείδειο n-χώρο αντιστοιχίζει ένα ζεύγος αντιδιαμετρικών σημείων στο

ίδιο σημείο.

 

Είναι ενδιαφέρον να σκεφτούμε ότι μπορούμε να το αποδείξουμε αυτό χωρίς να γνωρίζουμε πώς να βρούμε τέτοια «ισοδύναμα»

σημεία κάτω από την εν λόγω συνάρτηση, ωστόσο υπάρχουν τεχνικές για την εύρεση τέτοιων σημείων στις μέρες μας.

Σύντομη ιστορική παρένθεση

 

  •  Ο Luitzen Egbertus Jan Brouwer είναι ένας σπουδαίος ολανδός μαθηματικός των αρχών του 20ου αιώνα.

Πραγματοποίησε πολύ λαμπρές και πολύ γρήγορες σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Ο Brouwer είναι η αιχμή του δόρατος, με τον Poincaré, των διαισθητικών μαθηματικών

(intuitionistic maths), σε αντίθεση με τον λογικισμό των Russel και Frege και τον φορμαλισμό του

Hilbert. 

Ειδικότερα, για τον Brouwer, τα θεωρήματα ύπαρξης μπορεί να είναι αληθή μόνο εάν μπορεί κανείς

να παρουσιάσει μια διαδικασία, έστω και τυπική, της κατασκευής.

Αυτό τον οδηγεί ιδιαίτερα στην απόρριψη του νόμου του αποκλεισμένου μέσου, που λέει ότι μια

ιδιότητα είτε είναι αληθής είτε ψευδής!

Οι αποδείξεις που λαμβάνονται με αυτόν τον τρόπο είναι συχνά μεγαλύτερες, αλλά ο Brouwer ήταν 

ικανός να ξαναγράψει πραγματείες από τη θεωρία συνόλων, τη θεωρία μέτρου και τη θεωρία

συναρτήσεων με τους κανόνες των διαισθητικών μαθηματικών.

  • Για την απόδειξη του Θεωρήματος του Brouwer χρησιμοποιούμε ένα πάρα πολύ

διασκεδαστικό Λήμμα. Το Λήμμα αυτό 1905-1980. οφείλεται στον μαθηματικό Emanuel

Sperner
Ο Emanuel Sperner ήταν μαθηματικός από την Πολωνία και γεννήθηκε στη πόλη Waltdorf

κοντά στη Neisse. 

Ο Sperner σπούδασε στο Carolinum Gymnasium της Neisse και μπήκε στο Πανεπιστήμιο

του Fribourg το 1925. Τότε οι φοιτητές πήγαιναν σε πολλά πανεπιστήμια και μετά 

δύο εξάμηνα, ο Sperner εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου.
Έλαβε το διδακτορικό του εκεί το 1928. Ήταν στη διατριβή του που παρουσίασε το

σημαντικό αποτέλεσμα που τώρα ονομάζεται Λήμμα του Sperner.

To Λήμμα αυτό λέει ότι αν έχουμε ένα τρίγωνο με τρία διαφορετικά χρώματα στις κορυφές, τότε κάθε χρωματισμένη 

τριγωνοποίηση, όπως αυτή στο σχήμα, περιέχει ένα τουλάχιστον τρίχρωμο τρίγωνο (ένα μικρό τρίγωνο που έχει στις 

κορυφές του τρία διαφορετικά χρώματα).  Την απόδειξη θα τη δούμε στο 2ο επισυναπτόμενο pdf αρχείο.

Για τη Β ή Γ Λυκείου.

1) Κωνσταντίνος Δασκαλάκης (Βαρβάκειο 2007)

2) To Θεώρημα του Σταθερού Σημείου  και  Λήμμα του Sperner.

3) Πρακτικές Οδηγίες

 

italy1.png
7.png

Μαθηματικά  Προβλήματα 

 

 

 

15 Προβλήματα:  Πρόκειται για μια σειρά προβλημάτων τα οποία απευθύνονται στη προετοιμασία μαθητών για διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς. Τα περισσότερα είναι προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία συναδέλφων του εξωτερικού.  

Ένα πρόβλημα Ανάλυσης: Είναι ένα πρόβλημα με τον συνάδελφο Lucian Tutescu:

 

 

 

bottom of page